Amandelbloesem #laatjeverrassen

De amandel is een typisch Algarve-product. Kijk maar naar de lekkernijen, mmmm amandelkoekjes met vijgen gecombineerd, lekkere likeurtjes en de volle manden met verse amandelen op de markt. Toch komt de noot oorspronkelijk niet uit deze streek. De bomen zijn ooit met duizenden tegelijk naar de Algarve gebracht. Waarschijnlijk waren het de Moren die tijdens hun overheersing de amandelbomen naar de Algarve brachten, omdat ze de smaken van hun thuisland misten.  Bij ons ‘sneeuwt’ het dus ook in de winter zo rond half januari. Een jaarlijks terugkerende schoonheid.

Hierover gaat het volgende verhaal.

Er was eens…  een mooie Noorse prinses, die pas was getrouwd met een knappe rijke Moorse koning. Ze hielden veel van elkaar en woonden in de Algarve (toen Al-Gharb). Ondanks een land vol fluitende vogels en bloeiende bloemen, was de Noorse prinses toch erg verdrietig. Ze kreeg heimwee naar haar vaderland en miste vooral de sneeuw. Haar verdriet deed ook de Moorse koning erg veel pijn. Toen de prinses op een dag weer met betraande ogen uit de kasteelramen over de groene heuvels en de blauwe oceaan tuurde naar een sprankje wit, kon de verliefde koning het niet meer aan. Er moest een oplossing komen!

Ook de koning dacht terug aan zijn vaderland en daarmee aan de witte bloesem van de amandelbomen. Hij kreeg een geweldig idee! Hij liet duizenden amandelbomen naar de Algarve overbrengen, waar ze rondom het kasteel werden geplant. De prinses was inmiddels zo treurig dat ze niet meer naar buiten wilde kijken en de luiken voor altijd gesloten hield. Op een dag toen alle amandelbomen volop in bloei stonden, commandeerde de koning dat alle luiken van het kasteel weer open moesten. Toen de prinses na aandringen van de koning toch uiteindelijk naar buiten keek, wist ze niet wat ze zag. Overal waren de velden wit, net alsof het pas had gesneeuwd. En de prinses en koning leefden natuurlijk nog lang en gelukkig tussen de amandelbomen.

Deze prinses heeft ook amandelbomen in de tuin!

EN amandelen eten is gezond. Er zijn minimaal 10 redenen om amandelen te eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s