Zigeuners

Mijn ritje naar Loulé is telkens weer een cadeautje. Vergezichten, de Oceaan die op sommige stukjes duidelijk te zien is en de gelegenheid om te kijken wat het weer wordt vandaag. Minder zijn de zomerse branden die woeden, maar vanaf mijn weg goed te overzien. Honden, de buren, de herder en zijn schapen, de natuur en dan rij ik plots achter een zigeuner familie, ik denk op weg naar een markt omdat ze veel paarden bij zich hebben. Hiervoor hou ik in, maak snel een foto, het kleinste meisje links maakt een gebaar met haar handje dat ik daarvoor betalen moet, jammer dat kon ik niet meer fotograferen, want ik moet er nu wel langs. Dit schilderachtig tafereeltje is mijn oponthoud vandaag. Zo vaak denk ik, dit moet wel goed zijn voor mijn geest, geen auto’s, geen drukte, de natuur, het groen. Genieten van een rustig autoritje op weg naar de boodschap.

De zigeuners hebben hun vaste plekken om te wonen. Voor ons is het veel minder dan kamperen. Hoe ze het doen, je begrijpt het niet.  In Loulé krijgen de zigeuners (ciganos) een uitkering, dat is nog overal zo. Hun kinderen gaan in de buurt naar school. Ze staan meestal apart. Het zijn natuurkinderen vaak in oude kleertjes. Ze worden nog steeds gediscrimineerd hoe subtiel dan ook. Portugal telt ongeveer 50.000 zigeuners. En het is moeilijk het negatieve imago van zigeuners te bestrijden. De Portugese regering worstelt met pogingen ze uit de criminaliteit te halen en ze te laten integreren in de samenleving. Hierover kan ik zeggen dat ik altijd waakzaam ben als ze in de buurt zijn. Lullig maar waar!

De zigeuners staan veel op de markten. Loulé heeft zo’n gypsy market! Voor de toeristen een uitje. Misschien heb je ooit een Dolce&Gabanna tas bij ze gekocht? Het bedelen bij de winkels is nu verboden. Nog niet zo heel lang geleden stonden de kleintjes bij de supermarkt met hun handjes geopend. Als ik zag dat ze er stonden dan kocht ik altijd fruit of brood. Ik gaf ze geen geld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s