Saaie zondagen van een expat mom in Luxembourg #laatjeverrassen

Ik ben heel blij om nu mijn eerste gast te verwelkomen; Sonja van der Haegen.

Saaie zondagen, ze zijn er stilletjes ingeslopen, en zullen vrees ik ook niet snel verdwijnen. In het begin van ons huwelijk gingen mijn man en ik regelmatig (lees: elk weekend) terug naar België, naar onze familie en vrienden. De vriendschappen verwaterden, maar familie blijft natuurlijk wel. Omdat we beiden werkten, en in de weekends nooit thuis waren, hadden we hier in Luxemburg ook niet echt een vriendenkring.

Maar toen werden de kinderen geboren. Met één klein kind kan je nog wel eens op familiebezoek gaan, en willen de grootouders ook nog wel eens babysitten, maar met twee kleine kinderen was dit al niet meer zo voor de hand liggend en werden de tripjes richting België beperkter. Voor mij althans. Mijn man was namelijk al jaren een gepassioneerde scheidsrechter, en elke weekend had hij dan ook één (soms meerdere) match te arbitreren in Vlaanderen. Wat betekende dat ik alleen thuis bleef met de kinderen. Een vriendenkring hadden we hier nog steeds niet, dus ik kon niet zomaar even bij iemand langsgaan om een kop koffie te drinken en gezellig te kletsen. Zo ontstonden stilaan de zondagen zoals we ze nu (na 15 jaar) nog steeds kennen, manlief in België rondlopend op één of ander voetbalveld en ik thuis zittend met de kinderen.

Toen de jongens nog klein waren had ik er mijn handen mee vol en ging de zondag ook makkelijk om. Maar ze zijn ondertussen al wat ouder nu, en hebben ook stapels huiswerk. De oudste heeft zaterdag pingpongtornooien te spelen en de jongste heeft gymnastiektraning, wat betekent dat er op zondag geleerd moet worden. Waardoor we nog steeds nergens heen kunnen gaan. Af en toe maken we op zondagmiddag een wandeling in de wijngaarden met ons drieën, maar dat vinden ze niet echt leuk! Dat is voor hen zo een “moetje” en ze lopen dan ook slechtgezind naast me! We wonen nochtans in een erg mooie omgeving, midden in de wijngaarden.

Meestal is de zondag voor mij dan ook een rustdag, een dag waarop er alles mag en niets moet. Jawel, de jongens moeten overhoord worden van hun huiswerk, er moet eten gekookt worden, maar voor de rest is het gewoon een beetje rondhangen in huis, wat TV kijken, wat op de computer werken, wat handwerken of wat bakken. En zo een dag niets doen is werkelijk verschrikkelijk saai soms. Je wordt moe van verveling! De deprimerendste dag van de week!

De kans op verandering is helaas klein. Manlief gaat nog steeds arbitreren, de jongens worden ouder en krijgen dus alleen maar meer schoolwerk, een vriendenkring is nog steeds onbestaande, en er woont geen familie in de buurt die de kinderen eens zouden kunnen opvangen. Eigenlijk zou ik van de vrije tijd gebruik moeten maken om klusjes te doen wat bijvoorbeeld al een tijdje op zich laten wachten. Maar dan bekruipt me altijd het ouderwetse idee van “zondag=rustdag”, en denk ik dat het echt geen pas geeft om bijvoorbeeld de vensters te gaan wassen, of de garage uit te schrobben op een zondag. Dus gaan we maar weer terug naar dat bankhangen.

Gelukkig heb ik nog mijn blog op http://mominluxembourg.wordpress.com hetwelke ik een paar maanden geleden begonnen ben, en dat is zo een beetje mijn uitlaatklep geworden, waar ik alles neerschrijf wat een ander met zijn vrienden zou bespreken. Je geeft er wel een groot deel van jezelf mee bloot, maar dingen die echt privé moeten blijven, komen er echt niet op te staan, en ik zal ook geen foto’s van mijn kinderen (of andere mensen) er op zetten, uit respect voor hun privacy.

2 gedachten over “Saaie zondagen van een expat mom in Luxembourg #laatjeverrassen”

    1. De 26e dag van de 365 dagen bloggen ging over gastblog. Gasten uitnodigen. maar dan moet het wel iets toevoegen aan je blog. Omdat de zondag (SaaieZondag) voor mij een vaste rubriek wordt lijkt me zo af en toe een expat die ook vertelt over de zondag … van wie weet waar, erg leuk. Ik heb nu 4 gasten!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s