Agave shawii laat zich zien #laatjeverrassen

Met alle tijd van de wereld vervolgt de Agave orcuttiana ook wel Agave shawii genaamd, zijn weg. Helaas zal de plant na de bloei sterven. Dat vind ik jammer maar toch hakken we de bloem deze keer niet op tijd af, om de rozet in leven te houden. We willen het meemaken. Het kost de plant enorm veel energie om deze bloem te laten groeien. Een laatste enorme uitbarsting, een laatste adem.

Onder de rozet groeien de baby’s zodat de plant zich onherroepelijk voortplant / beweegt!  Hij doet eigenlijk precies hetzelfde als de Agave americana, die we allemaal kennen uit het Middellandszee gebied. Of zoals bij ons in de Algarve. Deze zijn er soms tot vervelends toe. Ze ruïneren muurtjes, overwoekeren en zijn niet uit te roeien. Onkruid vergaat niet! Ik hoor de vrachtwagenchauffeur nog tegen me zeggen: neem je die plant echt mee? Ja natuurlijk neem ik die plant in de verhuiswagen. Die had ik met eigen hand opgekweekt, zomers naar buiten, ´s winters naar binnen, van een klein stekje uit Barcelona tot een flinke plant in een enorme pot. . Maar nu begrijp ik beter wat hij me probeerde duidelijk te maken.

Dit zusje of broertje is subtieler aanwezig. Zou je niet zeggen als je dit ziet, maar toch! De plant, de rozet is ook kleiner.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s