Hola van een Nederlandse fotograaf uit Spanje

Hola, ik ben Loek van Dongen, ben 59 en sinds 7 jaar woon en werk ik in Noordoost Spanje, Catalonië. We wilden niet wachten tot ons pensioen om onze droom waar te maken en zijn vertrokken naar het land waar we gedurende meer dan 30 jaar verliefd op zijn geworden.

De zondag hier in Catalonië is de dag voor de familie en vrienden. ´s Morgens wordt vaak volkssport nummer 1 beoefend, gewandeld over een pittige afstand. 10 tot 20 km, afhankelijk van het hoogte verschil. Vroeg op de middag verzamelt men thuis,  in een restaurant of ergens op een picknick plaats om daar gezamenlijk zeer uitgebreid te eten, met zoveel mogelijk kennissen vrienden en familie. Bij iemand thuis is het gebruikelijk dat het bezoek het nagerecht meebrengt. Soms zijn er wel 3 of 4 nagerechten. Bij de picknick word door iedereen wat meegebracht, zodat de tafels vol staan met veel te veel eten van enorme diversiteit en natuurlijk wijn. Ik ben er achter gekomen dat de Catalaan slechts drinkt als hij eet, dus als het eten gedaan is drinkt men nog een borreltje en dan is het gedaan. Gedurende deze maaltijden wordt, net als overal, de wereld verbeterd in een oogwenk en de politiek vervloekt. De Catalaanse keuken beschikt over een enorme variëteit en daarom ontdekken we nog steeds nieuwe gerechten. Elke streek heeft zo zijn eigen specialiteiten. Veel oude recepten, geboren uit armoede, zijn nu beroemd en internationaal bekend. De paella is hiervan een mooi voorbeeld. Hoewel Valencia claimt de enige echte paella te maken wordt deze in heel Spanje op z´n eigen manier klaar gemaakt en gegeten. Ik heb een kookboek met meer dan 100 paella recepten.  Bijna alle Catalaanse restaurants zijn zondagavond gesloten, men eet immers vroeg op de middag en zeker met een groep is het beter te reserveren.  Wij gaan gewoon door met het genieten van alles wat Spanje te bieden heeft. Naast het heerlijke eten genieten we van het milde klimaat, de enorm uitgestrekte groene natuur, de prachtige landschap diversiteit, maar ook van het minder gejaagde leven. Het woord stress hebben ze hier zeker niet uitgevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s