bruun boon met lulas

Ik vertelde een paar dagen geleden dat de bruine bonen in de week stonden .

Het is zover, de olijfolie gaat in de pan met een onsje ontbijtspek in reepjes gesneden. Dit is zo mooi flinterdun en kan zo rustig even opstaan, heel rustig laten ‘uitbakken’, dan ja ook weer chourizo worstje bij. Soms vergeet ik de ontbijtspek. Geen probleem! Drie fijngesneden uien met een driekwart bol knoflook in grove stukken gesneden. Hier begint het langzame proces, geduld is een schone kookzaak. Lekker laten staan op het kleinste pitje. Ik doe er zeezout bij, peper, paprikapoeder en een moes aan tomaten. Ik heb dat vers klaargemaakt. Maar een tube, een pakje, blikje ook goed. Best wel wat tomaat hoor. Ik maak dan de saus een beetje zoet door een schep honing.

Dan nu de lulas. Wat zijn lulas? Inktvisjes. We grillen ze ook op de bbq en daarbij een rijke knoflook koriander olijfolie saus.Met een stukje brood. Of ik grill ze bij een aardappel en wat sla. Maar vandaag eten we bruine bonen met lula.

Een bruine boon is een peulvrucht en eigenlijk heb je dan geen vlees meer nodig!

De saus is klaar, ik kook een liter water. Doe de geweekte bruine bonen bij de saus en giet daar overheen het kokende water. Soms doe ik er een vlees of kippenbouillon blokje bij. Vandaag haal ik de lulas schoongemaakt ui de vriezer! Leg ze even open en bloot op het aanrecht om te laten ontdooien. Snij ze in stukjes en meng de stukjes door de bonen. Tot alles gaar is. Vuur uit, deksel op de pan en het liefst een uurtje of 10 laten staan, dat is het beste wat je kan doen met een bonenschotel. De smaak krijgt alle tijd om te rijpen.

Ik kook er rijst bij en maak een groene salade. Stukje brood is er ook heerlijk bij maar minder goed voor de suikers.

Ook vandaag eters, want er zijn nog altijd veel mensen die geen bonen klaarmaken. Nou ik wel dus nodigen we altijd gasten uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s