Caldo verde dat smaakt naar meer #laatjeverrassen

Ik met 2 rookworsten uit Nederland en de grootste zwangere liefhebber van boerenkool om me heen. Ik wil haar gaan verwennen door een gelijkwaardige stamp te maken. Heel mijn leven niet van boerenkool gehouden en nooit klaargemaakt want ik vond het te papperig, te klef, te niks. Uitgerekend ik sta nu in Portugal een nep boerenkoolstamp te verzinnen. Wat een grap. Ik ga naar de winkel waar toch de kool, die ik denk nodig te hebben, in de reclame is! Ik word duidelijk gestimuleerd in mijn experiment en koop voor 1 euro 20 bijna een kilo heel fijn gesneden caldo verde. Caldo verde is een typisch Portugese groente waar soep van gemaakt wordt. Zelfs Jamie Olivier maakt er een soepje mee.

Ik begin met een stukje olijfolieboter in de pan te doen, snij 2 uien en 2 knoflookjes fijn  ….. laat ik rustig smoren, zodat ik ook nog wat bedenktijd heb. Ik doe zeezout en peper en dan de kool erbij. En help de kool slinken door te husselen. Het ruikt niet slecht! Ik schil aardappelen, ik doe een gokje en schil er 10. Kook water, leg de aardappelen boven op de geslonken caldo verde en schenk ongeveer driekwart kokend water op zodat de aardappelen net niet helemaal onder staan. Het geheel kookt zo’n 20 minuten.

Al eerder heb ik de speklappen (entremeado) in stukken gesneden en in de marinade van zout, peper, knof en een beetje olijfolie gezet. Vervolgens de bakpan heet laten worden, spek erin en dat heel langzaam uitbakken tot de heerlijkste knapperige maar geen keiharde spekstukjes.

Na 15 minuten haal ik de deksel van de ‘stampot’pan zodat het vocht beter kan verdampen. Het liefst giet ik niet af. Ver onder uit het kastje komt de grote stamper tevoorschijn. Ha ha geweldig! Daarmee begint het stampen, het ziet er echt uit, je zou zeggen dat ik boerenkool aan het klaarmaken ben. Samen met de speklappen …… ziet er verrukkelijk uit! Oh joh, en de rookworst met wat mosterd er bovenop.

Het blijkt een succesnummer want zelfs de grootste boerenkoolliefhebber zit te smullen en ik ook! Caldo verde stamppot is net iets meer bitter dan de boerenkool.

Nu zit ik nog gauw even laat op het internet te zoeken en vind ik een boerenkoolsoep op z’n Portugees. Voilá.

Tussen alle Caldo Verde recepten is er niet de nep boerenkoolstamp te vinden! Dat vind ik ook wel heel erg leuk!

2 gedachten over “Caldo verde dat smaakt naar meer #laatjeverrassen”

  1. hier ligt caldo verde voorgesneden in de diepvriezer van het warenhuis (er wonen veel Portugezen in Luxemburg). Is dit de echte boerenkool zoals wij die kennen of gewoon een gelijkaardige kool?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s