Thailand groet u ‘sawadee ka’

Dit is het huis waar ik woon. Mijn woonruimte is hoog en droog op zolder.

Ik ben Riekie Voets (57jaar), kom uit Den Bosch waar ik concierge ben geweest op het KW1 College. 7 jaar geleden zijn mijn man en ik met 2 zonen naar Thailand geëmigreerd. Inmiddels heb ik op 3 verschillende plaatsen gewoond. Woonde eerst 4 jaar op Koh Samui en daarna 2 en half jaar in Chiang Mai. Ik ben na 36 jaar huwelijk gescheiden van mijn man en nu woon ik bij bij de vrouw van mijn overleden zoon met hun zoontje, mijn kleinkind. We wonen in Poncharoene. 50 km van de city Bueng Kang dichtbij Laos. Haar familie woont ook in hetzelfde huis. 90 procent van de kinderen worden door de grootouders opgevoed en zien hun eigen ouders een keer per jaar en soms ook dat niet eens. Ze spreken geen engels kunnen niet zwemmen en mogen alles! Totaal andere opvoeding dan wij gewend zijn.

Op zondag ben ik meestal thuis met mijn kleinzoontje Jayden, half Thais, half Nederlands, en doen we van alles samen. Ik geniet van hem. Ik spreek Engels met hem. Mijn schoondochter en mijn kleinzoon spreken 3 talen: Engels, Laos en Thais. Jayden kan nog niet lezen is 6 en ik ga hem zeker ook Nederlands leren.

Thaise mannen zijn geen goede  echtgenoten ze nemen er vaak een vriendin bij en drinken veel. De meeste Thaise vrouwen willen ouwe kerels die een pensioen hebben om hun en de familie te onderhouden.

Ik woon in een Thais dorpje midden in de Isaan, het noord oostelijke gedeelte , waar farmers, zoals rubberboeren en rijstboeren wonen.  Er komen hier dan ook maar zeer weinig toeristen. Een reisje naar de Isaan is wel de moeite waard voor de avontuurlijke reisliefhebber.

Er is hier altijd wel wat te doen, zoals rijst oogsten. Hier kijken we niet naar of het zondag is. Wij zijn nu bezig een groentetuin te maken.

Ik moet 50 kilometer rijden om in de stad te komen. Ik heb geen auto, doe alles op de motorbike. 50 km van de City Bueng Kang dichtbij Laos.

Ik hou nog altijd van het Hollandse eten en kook dat regelmatig voor ons allemaal. Het eten in de Isaan is anders dan het Thais eten. We eten veel rauwe groenten en vis gekookt of op de BBQ. Veel Isaanse lekkernijen zal je niet op de menukaart in het westen vinden.  Ze eten ook veel uit de natuur. Het is bijzonder eten uit de Isaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s