kruiden en hekserij #laatjeverrassen

Genezing: Rozemarijn is een oud middel voor de versterking van het geheugen, en het is een symbool voor vriendschap en trouw. Oh vandaar dat het hier bij ons zoveel groeit. Handig: Gedroogde stengels, zonder blad, kunnen worden verbrand voor een aangename geur. Twijgen kunnen tussen linnengoed worden gelegd. De plant houdt insecten op afstand en kan daarom met een gerust hart worden rondgestrooid als er buiten wordt gegeten. Eten: Rozemarijn is vooral geschikt als kruid bij vleessoorten met een sterke smaak, zoals wild en rood vlees. Het overleeft een bak- en braadproces uitstekend. Het kan ook gebruikt worden in slaatjes en sauzen.

Genezing: de wilde venkel is een anijs smakende plant, kruid. Vooral de zaden staan bekend om hun geneeskrachtige werking. Venkel bevordert urineren en wordt gebruikt bij de behandeling voor de hoge bloeddruk. Aan de takken groeien draadachtige bladen. Ik eet er zo af en toe een stukje van, goed voor de darmen. EN voor wie een paar kilootjes wilt verliezen: kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel. Eten: de Portugezen leggen vaak een takje venkel op de biefstuk.

Genezing: de bloemblaadjes van de klaproos bevatten een stof die vergelijkbaar is met opium. Uiteraard een stuk softer.  De rode blaadjes en/of  zaadjes door de sla werken kalmerend. Eten: de zaadjes kennen we ook als maanzaad. Maanzaad, rozijnen, sinaasappelschil en noten zoals walnoten en amandelen samen door de cake is heerlijk.

Voor de heks / kol onder ons: de klaproos wordt gebruikt als heksenkruid. Klaprozen worden ook wel “kollebloem” genoemd (“kol” = heks)! Het blauwmaanzaad bevat geen of slechts sporen van de actieve stoffen zoals opium,  codeïne en morfine en kan dus veilig gegeten worden.

Genezing: Lavendel heeft een rustgevende en verlichtende werking. Een bloemetje fijn wrijven tussen de binnenkanten van de polsen ruikt heerlijk en werkt kalmerend. In onrustige ruimtes zoals klaslokalen, wachtkamers zouden altijd bosjes lavendel moeten staan.  Handig: kleine bosjes of lavendelkorrels in een zakje in kledingkasten leggen, de kleren worden dan zo geparfumeerd door de verdampende etherische olie en volgens sommigen worden zo motten geweerd. Daarnaast is het altijd vefrissend op het toilet. Denk maar aan Potpourri’s waarin lavendel verwerkt wordt. Eten: lavendel wordt in de Provençaalse kruiden verwerkt. De bloemen worden vers en gedroogd gebruikt bij groentes zoals wortelen en tomaten. Er wordt thee en siroop van gemaakt. En de lavendelhoning niet te vergeten. Hierbij moeten dan wel de bijen alleen met lavendel in aanraking komen.

Eten: we kennen allemaal de dolma’s. We kunnen ook zelf druivenbladeren (kijk maar eens in het blog ‘de voedzame keuken’) plukken om er een gerecht mee te bereiden. Verse druivenbladeren kunnen vijf minuten worden gekookt in water met wat zout. Daarna kun je ze onder stromend water laten afkoelen en beginnen met de bereiding. Met gekruid gehakt of met groentes en rijst. Worden vaak gegeten met uien, aubergine, courgette, tomaten en paprika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s