met Pasen com Pascoa

Pasen is nu wereldwijd bekend om de eieren en de konijnen, maar in Portugal vinden ook nog de oude tradities plaats, vooral op het platteland. Deze tradities zijn bijna allemaal religieus. Eeuwenlang is het katholicisme de belangrijkste religie in Portugal geweest.

Zelf ben ik elk jaar opnieuw bezig een vrolijk Paasgroet te maken en rond te sturen.

Toch ook een beetje door de lente in de bol. Het is een familiefeest, er wordt lekker maar niet overdreven gegeten. Door de processies, ja jullie horen het goed, wordt er veel alcohol gedronken. Bijna elke man die meeloopt heeft een heupflesje medronho (een sterke aquadente) of een likeur bij zich. Het is uitkijken in het verkeer!

De belangrijkste religie in Portugal is de rooms-katholieke. Ongeveer 80% van de 10 miljoen inwoners werden vroeger gedoopt.  Dit aantal neemt af omdat er minder pasgeborenen worden gedoopt. De meeste jonge ouders geloven niet in het katholicisme. In de landelijke buitengebieden gaan nog steeds veel mensen elke week naar de zondagsmis. Tijdens Pasen is de opkomst ook in de steden groot, aangezien de “minder” katholieken en hun families dan  ook de mis van Pasen bijwonen.

De viering van Páscoa (Pasen) wordt gebruikt om de opstanding van Jezus Christus te vieren.

Het feest duurt maar één dag! Portugal heeft geen tweede Paasdag ….. ik ben allang weer aan het werk! Hahaha.

2 gedachten over “met Pasen com Pascoa”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s